“Dichters dansen niet; ze maken prachtige gedichten” – Chrétien Breukers bespreekt Vuurproef

contrabas_siteheader_1045x250 (1)

contrabas_siteheader_1045x250

Geplaatst door Chrétien Breukers op 20 mei 2014 | Permanente link

Dichters dansen niet. Ze maken prachtige gedichten. Althans, Serge van Duijnhoven wel.

vuurproef_groot-300x168

Vroeger, toen opa jong was, was Serge van Duijnhoven een heel jonge dichter. Ik vond hem een beetje een zeurkous. Hij verstoorde poëziefestivals (waarvoor hij niet was uitgenodigd), schreef romans, ach, alles aan hem was van een irritante aanwezigheid, — en dan waren die boeken nog niet eens slecht. Sterker: ze waren best goed. Om jaloers van te worden (en dat werd ik).

illustratie
Foto van de Serge waar Chretien Breukers destijds waarschijnlijk zo de pik op had; hier tijdens een optreden van ‘Dichters dansen niet’ op de Bulkboek Dag van de Literatuur eind jaren negentig. Dichter met VJ en DJ draagt voor over (toen nog) electronische beats van DJ Dano en DJ Fat, in het schijnsel van videoprojecties afkomstig van VJ Gabriek Kousbroek (Eyegasm). Hard, heftig en extreem; een ontregeling van de zintuigen in maximum overdrive…© Chris van Houts.

Een van de ‘projecten’ waaraan Van Duijnhoven werkt, is Dichters Dansen Niet, een groep muzikanten en de dichter zelf, die optreden in binnen- en buitenland. Onlangs verscheen Vuurproef, een dichtbundel van Van Duijnhoven met een cd van de Dichters, waarop frequency-wizzard Fred dB en pianist Edwin Berg het geheel van klank voorzien. Zie hieronder voor een optreden.

De teksten van Van Duijnhoven in de bundel vind ik heel bijzonder. Het begint al meteen goed:

Ik ben begonnen aan
de terugtocht
in mijn leven
en moet bekennen

dat ik die ik van mij
niet echt goed ken
begin te vermoeden
dat het om een soort

van demon gaat
of een vage schim
uit een verleden (…)

Parlando poëzie van het goede soort, Campert ontmoet Stitou, met een Brabants accent. Bovendien mijdt Van Duijnhoven de grote woorden niet, (‘de sommelier van de twijfel’), want een beetje poëzie heeft daar geen bezwaar tegen. Tegen grote woorden. Vuurproef is een bundel waarin Van Duijnhoven zichzelf genadeloos onder de loep legt.

9e4c70227ae290f58ec9474bbaae2daf

Om de bundel na veel gedoe en getwijfel te eindigen met: ‘bereik wat je bent / het priemende licht // een dolende ziel / met asiel hier op aarde // een schip met zijn/ bestemming in zicht’. Bij Vinkenoog wordt het vervelend. Van Duijnhoven komt er gemakkelijk mee weg. Zijn zoektocht, de vuurproef die hij ondergaat, is scherp, lyrisch en bij vlagen indrukwekkend, bijvoorbeeld in gedichten als ‘Leonard leidt de dans’ en ‘Met de smaak van vroeger’ of ‘Vuurboetsduin’.

Het wordt tijd dat zijn werk eens wat meer onder de mensen komt, zodat mijn jaloezie weer kan opflakkeren.

-

Titel: VUURPROEF 

Auteur: Dichters dansen niet

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam  Publishers

NUR: 306  

ISBN: 9789046816417

Prijs: € 19,95   

Koop hier uw gesigneerde exemplaar:

 

Over de recensent:

Chrétien Breukers (1965) is schrijver en redacteur van De Contrabas, de bekendste literaire weblog in het Nederlandse taalgebied. Hij publiceerde recent De Scheurkalender van de Nederlandse poëzie (2012) en Het eerste gedicht, over het lezen van poëzie (2013). Eerder verscheen van zijn hand een aantal dichtbundels. Breukers woont in Utrecht, maar groeide op in Limburg. Een zoon van Limburg is ook de titel van zijn zopas bij uitgeverij Marmer verschenen prozadebuut.

Een zoon van Limburg

 

-

Bron:

http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2014/05/dichters-dansen-niet-ze-maken-prachtige-gedichten.html