Over ons


Spoken Word / Spoken Word / multilayered frequency audio input

Band Members:
dj Fred dB (producer, music),
Serge van Duijnhoven (texts, voice),
Edwin Berg (piano),

 +

Olaf Zwetsloot (sax)
Eric Surmenian (bass)
Ali Haurand (bass)
Bosz de Kler (accordeon)
Bastiaan Rombout Lips (cinematografie)
Gabriel Kousbroek (sponsoring)
Arlette van Laar (boekingen)

 

Serge van Duijnhoven (1970) en dj Fred dB (Fred de Backer, 1967) treden sinds 1997 op, in binnen- en buitenland, onder de naam Dichters Dansen Niet. De avontuurlijke koers van dit eigenzinnige gezelschap is al zeventien jaar een opvallende constante aan het firmament van de literaire voordrachtskunst.

De avontuurlijke koers van dit eigenzinnige gezelschap is al sinds 1997 een opvallende constante aan het firmament van de literaire voordrachtskunst. Na een contemplatieve periode van stilte en een opmerkelijke uitstap naar de muzikale wereld van Serge Gainsbourg met de voorstelling Gitanes & Jazz (2011), is er een nieuw album uit de studio gerold: Vuurproef. Het spectaculaire slotdeel van een trilogie die in 2003 begon met het album Bloedtest, in 2007 gevolgd door Klipdrift. De VPRO tipte het laatste album als favoriet in de Luisterpaal van het radioprogramma 3voor12.

Vuurproef, een gecombineerde uitgave van dichtbundel en muziekalbum, begint waar Klipdrift ophield in 2007: aan de rafelranden van het bestaan en de nachtzijde van het leven. In een schemerzone tussen orde en chaos, het exces en het tekort, het ondermaanse en het onderaardse.

In dit album dat op vurige wijze vormgegeven is door het vormgeversduo van ATTAK Powergestaltung, zet Dichters Dansen Niet zijn zoektocht voort naar bezinning in een overmatig geaccelereerde en grotendeels ontzielde wereld. In Vuurproef wordt het leven pakkend beschreven als een verraderlijk parcours waarin je gemakkelijk kan verdwalen. Maar ook als een Aufforderung zum Tanz. “Lazer op, Lazarus!” Een oproep om te ontwaken uit de morose wereld van de waan en de onverzadigbare roesdrift van het brein. Op de bodem van het op drift geraakte leven en tussen de brokstukken der ontrafeling, rijpt stilaan inzicht. Licht breekt door tussen bijeengeveegde glasscherven. Alsof er een granaat geëxplodeerd is in een balzaal. Een katharsische ervaring.

Liedzanger Alex Roeka merkte na het beluisteren van Vuurproef op: ‘Niet eerder hoorde ik zo’n geslaagde combinatie van muziek en poëzie.’

De pers over Dichters Dansen Niet:

‘Door de fenomenale soundscapes van dj Fred dB krijgen de gedichten een nieuwe dimensie. Inventief, intrigerend en erg muzikaal. Aanrader – ook voor de ongeletterde luisteraar.’

– Menno Visser van 3voor12 (VPRO)

(..) het beste wat muzikanten en dichters samen tot op heden in Nederland hebben bereikt.’

– Menno Wigman in Trajectum

‘Mooi. Heftig. Bijzonder. Dat is het!’

- Jos Jagers in de Revu

‘Als poëzie een tijdsbeeld moet schetsen, is Serge van Duijnhoven een Van Gogh die schildert met woorden. Het publiek moet geconfronteerd worden met de macabere werkelijkheid. Luister en huiver, zo wil hij het.’

– Jeroen Junte in Dance Update

‘Auf der Bühne ist “Dichter Tanzen Nicht” eine eindrucksvolle Performance: sie verbindet moderne Poesie mit experimentellen rhythmen und Klängen – Lyrik für alle Sinne.’

– Poetry On The Road (Kultur Radio Bremen)

 

000.DDN.inDEMARKTENBXL.09.11.12.FvZlicht

 

V U U R P R O E F – DICHTERS DANSEN NIET – BOEK + CD

 

* Dichtbundel met cd € 19,95  * Vormgeving ATTAK Powergestaltung

* NUR 306 * ISBN 9789046816417

© Nieuw Amsterdam Uitgevers/Dichters Dansen Niet 2014

 

 

Van Dichters Dansen Niet zijn voor Vuurproef de volgende albums verschenen:

  1. Klipdrift (boek + cd, Nieuw Amsterdam 2007)
  2. Bloedtest (boek + cd, De Bezige Bij 2003)
  3. Obiit in orbit; aan het andere einde van de nacht (boek + cd, De Bezige Bij/Djax Records 1999)
  4. Eindhalte Fantoomstad (boek + cd, Prometheus/Djax Records 1997) ; dit album betrof een samenwerking tussen Dichters Dansen Niet met dj Dano en The Prophet, Def P van de Osdorp Posse en Olaf Zwetsloot met zijn band Line’s End.

 

          

 

SERGE VAN DUIJNHOVENlyriek, teksten, voordracht
serge_bio
Foto: Igor Freeke

De afgelopen jaren bouwde de in het Noord-Brabantse Oss geboren schrijver, dichter en historicus (1970) een reputatie op als een eigenzinnig dichter en performer.Serge debuteerde in 1993 als dichter met de bundel Het paleis van de slaap, en richtte met een groep Nederlandse en Vlaamse beeldend kunstenaars en theatermakers het tijdschrift MillenniuM op alsmede de Kunstgroep Lage Landen. Verbleef in Sarajevo voor De Morgen en de Volkskrant.

Recente publicaties: De zomer die nog komen moest (Nieuw Amsterdam), Klipdrift (Nieuw Amsterdam),{Balkan}Wij noemen het rozen (Podium), Fotografen in tijden van oorlog (Ludion), Bloedtest (De Bezige Bij) en Ossensia Brabantse gezangen (Jan Cunen). Serge van Duijnhoven is freelance medewerker van Vrij Nederland, http://www.cobra.be en het International Feature Agency. Sinds 2008 brengt hij als “Onze Man In Cannes” verslag uit van de hedendaagse filmwereld voor uiteenlopende nieuwe en periodieke media in Nederland, Vlaanderen, Amerika en Azië.

FRED dBpercussie, compositie, productie
fred_bio
Fred de Backer (1967), (Dj) Fred dB, – voorheen vooral bekend onder zijn alias DJ Fat – heeft menige muzikale waters bevaren en heeft onder andere een carrière als drummer achter de rug bij de alternatieve Brusselse rockgroep Villa Basta en het dansgezelschap Everything Is Slow. Hij is producer en geluidsman van zijn eigen muziekstudio Fats Freds Akoestische Tuin, en draaide jarenlang als vaste dj in de Gentse house- en technoclub vooraanstaande dance club Decadance. Fred is gekend om zijn veelzijdige, subtiele muzikale benadering die hem gewild maakt zowel binnen het circuit van de danstempels als bij het (dans)theater dance circuit als voor de meest uiteenlopende artistieke projecten. In Brussel draaide deze allround soundlaborantin div. bars en clubs en gelegenheden zoals Pablo Discobar, l’Accrobat en Cinema Nova.

In 2003 introduceerde hij onder de naam Permafrozzt als eerste de uit Rusland en de Oekraiene overgewaaide muziekstroming Lowbattery in de Benelux en Zuid-Afrika. Ook stelde hij de cd Shestipaly (= Russisch voor ‘zesde teen’) samen, een collectie van Lowbattery nummers die hij in zijn studio verzamelde, selecteerde en inblikte. Samen met dichter Serge van Duijnhoven en VJ Gabriel Kousbroek maakt hij deel uit van de vaste kern van vormt hij het gezelschap Dichters Dansen Niet. Voor Djax Records en uitgeverij De Bezige Bij produceerde hij de cd’s Obiit In Orbit en Bloedtest. percussie soundlab live- & studiomixages.

 

edwinberg

Edwin Berg (Oss, 1972) weet met zijn tedere piano- interpretaties en intricate bewerkingen van legendarische jazz-songs, als geen ander de beloftevolle en broeierige sfeer op te roepen van het Parijs eind jaren vijftig met zijn rokerige kelder-cabarets, schaars verlichte bistrots-de-nuits en stijlvolle cocktail-jazz ballrooms waar zowel de Muzen van de Letteren en het Chanson, als die van de moderne Jazz- en Dansmuziek, hoogtij vierden. Edwin Berg  voer na het conservatorium al snel een eigen koers als tegendraads improvisator en componist die naam wist te maken in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk en Rusland. Met zijn uiterst diverse gezelschappen en uiteenlopende jazzalbums wist hij vele internationale prijzen in de wacht te slepen. Het album Perpetuum (Bee Jazz, Parijs) van zijn jazz-trio Berg/Jeanne/Surmenian geldt als een hoogtepunt in de hedendaagse jazzgeschiedenis.

Webstek van Edwin Berg: www.edwinberg.com

 

DDN speelde tussen 1997 en 2013 oa. op de volgende festivals en podia:
Crossing Border, Lowlands, De Gentse Feesten, de Nachten, Poetry On The Rocks, Poetry International, De Nacht van de Poëzie, de poëziezomer van Watou, Beeldspraak, Pontes Festival of European Artists (Krk Kroatië), Faladura Festival of Spoken Word (Porto Portugal), Woordfees (Kaapstad Zuid Afrika), Lyrikfest (Berlijn), Paradiso (Amsterdam), Literaturhaus Wien (Oostenrijk), de Petrol (Antwerpen), Cinema Nova (Brussel), 013 (Tilburg), Tivoli (Utrecht), Wintertuin (Nijmegen), Vooruit (Gent), Live in the Living (Ardooie), Porgy & Bess (Terneuzen), Liefde tussen de Lijnen (Oostende), Raamvertelling (Den Haag), Yerevan World Book Capital (Armenië), de Markten (Brussel).

 

 

000.DDN.Yerevan.concert4

MUZIKALE AVONTUREN

Sinds ze in 2002 samen een tournee maakten langs diverse Duitse steden in Nordrein Westfalen, heeft de samenwerking tussen Serge van Duijnhoven en bassist en jazzlegende Ali Haurand voor een nieuwe mijlpaal gezorgd in demuzikale diepgang van de podium-optredens van DDN. Ook recente samenwerkingsprojecten met de bekende jazzvirtuoos Edwin Berg, keelklankkunstenares Sainkho Namtchylak uit Tuva, het Kamertrio Zéphyr uit Montélimar, singer/songwriter Rick Treffers, de Japanse filmregisseur/dichter Sono Sion (bekend van de film The Suicide Club en het dadaistisch-situationistische poëzieproject Tokio Gagaga), hebben het gezelschap van “niet dansende dichters” geholpen om ook minder geëffende paden te ontdekken binnen de domeinen van literatuur en muziek.