Avantpremiere VUURPROEF in DE MUZELINCK te OSS 8 maart

DICHTERS DANSEN NIET keert terug naar de bron!

En geeft een avantpremiere – of try-out concert van de voorstelling VUURPROEF in de geboortestad van zowel pianist Edwin Berg als dichter Serge van Duijnhoven: Oss.

Niet alleen de stad van de fameuze bende als het Brabantse “Chicago aan de Maas”, maar ook de stad van onverhoedse culturele en muzikale ontdekkingen.

 

Première van de voorstelling. Vertoning van de film.

VUURPROEF

PRESENTATIE VAN BOEK EN CD

in de vorm van een

CONCERT van DICHTERS DANSEN NIET

 

Fred dB (compositie, dBfrequencing, studioproductie)

Serge van Duijnhoven (tekst, stem, performance)

Edwin Berg (piano, melodica, begeleiding)

Bastiaan Rombout Lips (videomix en cinema)

logo Muzelinck

Lokatie: De Muzelinck, Raadhuislaan 18  5341 GM Oss Nederland

telefoon: 0412 – 62 37 27

www.muzelinck.nl

 

In 2012 en 2013 maakte Dichters Dansen Niet (DDN) nieuwe studio- en concertopnamen met de bassisten Ali Haurand (bassist van Jacques Brel) en Eric Surmenian, keelklankzangeres SainkhoNamtschylak uit Tuva, pianist Edwin Berg en saxofonist Olaf Zwetsloot. Samen werkten zij aan een nieuw album – Vuurproef – een project vol vurige verzen, magische muziek, betoverende woordjazz en ontregelende composities. Een gedeelte van het album is gebaseerd op ervaringen van de band tijdens een optreden in Armenië, waar DDN een openingsconcert mocht geven samen met het Nairi-ensemble ter gelegenheid van Yerevan World BookCapital 2012. Frontman Serge van Duijnhoven verbleef ruim een maand in Yerevan, om er op uitnodiging van deBuren een citybook te schrijven. Dit resulteerde in de tekst Het kerkhof van het alfabet die gratis is te downloaden en beluisteren op het internet:

http://www.citybooks.eu/nl/steden/citybooks/p/detail/het-kerkhof-van-het-alfabet

Vuurproef begint waar het vorige album van DDN (Klipdrift Nw Amsterdam 2007) ophield: met een ontregelende bewerking van Ali Haurand’s in de jazz-wereld inmiddels klassiek geworden hartekreet “No More Chains!” Een credo dat DDN steeds op expliciete wijze heeft beleden. In het begin met vlijmende teksten die gerapt werden over de beats van gabber en house. Maar  gaandeweg subtieler, poetischer, avontuurlijker. De groep zocht toenadering tot de wereld van de cinema, het theater, de moderne dans. In de schemering van deze coulissen ontwikkelde zich een stemgeluid dat Menno Wigman kwalificeerde als “het beste wat muzikanten en dichters in Nederland hebben bereikt”.

Op Vuurproef treffen we lyrische exercities, complexe composities en jazzy improvisaties met  piano, bas en strijkers naast ingetogen klank- en stemcollages, Mongoolse keelgezangen en shamanistische drumsequenties. Het album laat zich beleven als een film, waarin de lezer en de luisteraar op zintuiglijke wijze mee wordt gevoerd naar een betoverende katharsis. De poëzie in Vuurproef bestaat uit filosofische gedichten, gevoellige balladen, erotische mijmeringen, een heidense psalm over lust en genade, een request van de wanhoop en (tot slot) een bede om de stilte en de rust, zoals men die gewaar kan worden tussen de uitgepuurde pianoklanken van Bach’s Praeludium in B mineur.

 

Voor de premierevoorstelling in theater De Brakke Grond op woensdag 12 maart, zal Ali Haurand (1943) = de laatste bassist van Jacques Brel = in propria persona aanwezig zijn en meespelen. Hij zal het publiek op zijn negentiende eeuwse bas vertellen over de laatste dag in het leven van Chet Baker, zulks onder begeleiding van het gedicht Spes Altera Vitae van Serge van Duijnhoven, zoals dit is te vinden in de bundel Vuurproef.Ali Haurand is tevens de oprichter van het European Jazz Orchestra (1973).zie googleWat er precies gebeurd is met Chet Baker in Amsterdam in mei 1988, is altijd in raadselen gehuld gebleven. Op deze avond in De Brakke Grond zal uit de eerste hand een tipje van de sluier worden opgelicht.

 

 

Zie ook de DDN Presskit:

http://dichtersdansenniet.eu/presskit/

 

 

=